Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області попереджає про те, що кишкові інфекції мають сезонні коливання,
тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи,
пов’язані із споживанням людиною заражених продуктів харчування та
недоброякісної води.
Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:
1.
Використовуйте безпечну воду :
- для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
-не пити воду з випадкових вододжерел,
водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких
свердловин;
-воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
-кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду,
взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;
2.
Підтримуйте чистоту:
-мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
-мийте руки після відвідування туалету;
-вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте
для приготування їжі;
-захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
3.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
–
відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
–
для
обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами
і обробними дошками;
–
зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими
продуктами.
4.
Ретельно готуйте їжу:
–
ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
–
доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
–
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
5.
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
–
не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2
години;
–
зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
–
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
–
не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
- під час поїздок не споживайте продукти, що швидко псуються: салати зі
сметаною або майонезом, кондитерські вироби з кремом, м’ясні та рибні вироби
домашнього приготування;
6.
Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
-не купуйте продукти
харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування
треба проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що
засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
У випадку виявлення перших ознак
кишкового інфекції ( слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.
Більш детальнішу інформацію можна отримати на сторінці Facebook за посиланням
|